Oracle Designer generatie aansturen vanuit Ant en Hudson

05 mei, 2013 | techniek

Oracle Designer is een windows client-server ontwikkeltool dat bedoeld is om interactief door een ontwikkelaar gebruikt te worden om formpjes en database objecten mee te genereren. Anders dan bij Java of .NET ontwikkeling kun je Designer niet echt integreren in een automatische build omgeving. Het heeft geen API of een command line versie waarmee je de generatie automatisch kunt starten.

Voor een klant van Plance die nog veel met Designer werkt, maar ook een automatische build omgeving heeft, hebben we een soort van grote hack gemaakt om dit toch voor elkaar te krijgen. Designer biedt de mogelijkheid voor een batch generatie, waarbij het onder water zogenaamde GBU-files maakt die daarna geopend worden door de executable dwzrun61.exe die op zijn beurt weer de daadwerkelijke generatie start.

Het bleek mogelijk om deze GBU files ook direct aan te maken vanuit de Designer repository. We hebben een speciaal programma, GBU-generator, geschreven dat de deze GBU files maakt. (Programma kan hier gedownload kan worden).

Daarna hebben we een Ant script geschreven dat als eerste de GBU-generator aanroept en daarna de daadwerkelijke generatie van Oracle tabellen, views, PL/SQL objecten, Forms en Libraries uitvoert. Dit script is op zijn beurt weer als job binnen Hudson gehangen.

Een uitgebreider blog van dit project is eerder op het Amis Technology blog verschenen.

@2021 Plance. All rights reserved.