Process Virtual Machine

01 mei, 2008 | techniek | 3 Comments

De eerste alpha release van de Process Virtual Machine kan worden gedownload. Dit is de opvolger van JBPM en zal een business process platform gaan bieden voor meerdere procestalen, waar JBPM 3 alleen jPDL en BPEL ondersteunt.

Dit is leuk uiteraard voor iedereen die nog niet met JBPM werkte. Zij kunnen in de toekomst hun bestaande processen richting PVM gaan migreren wellicht zonder van procestaal te hoeven veranderen.

Bestaande JBPM gebruikers die met JPDL zijn opgevoed, zoals ik, worden hier niet direkt blij van. Het is namelijk zeer de vraag in hoeverre de PVM backwards compatible blijft met JBPM3. En door deze grondige verbouwing van de core zal het beschikbaar komen van goede process monitoring tools zeer waarschijnlijk nog langer op zich laten wachten.

Tom Baeyens en JBoss gokken er blijkbaar op dat de ondersteuning van meerdere procestalen uiteindelijk belangrijker is voor de martkverovering. Ondertussen is jBPM niet meer alleen in de open-source Java BPM markt, zie Intalio.

Tags:

3 Comments


Would you like to share your thoughts?

Would you like to share your thoughts?

Geef een reactie

@2021 Plance. All rights reserved.